Mårten Enoksson
1 av 2
Mårten Enoksson, gatuchef vid Arvidsjaurs kommun. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Doline Niyomufasha
2 av 2
Doline Niyomufasha, elev på Sandbackaskolan som besökte reningsverket. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Avloppsstopp kan bli dyrt för Arvidsjaur

Gymnasieelev: Chockad över lakan och jeans i avloppet
1:48 min

Torkypapper, lakan och jeans ställer till problem i Arvidsjaurs avlopp. Nu vill kommunen sätta stopp för det för att slippa miljoninvestera i reningsverket. Kommunen försöker med olika metoder upplysa invånarna om problemet.

– Jag ser ganska allvarligt på det här och det är jättebra att Arvidsjaurs kommuninvånare får vetskap om problematiken, så kanske det gör så att vi får bukt med det här. Det som är det största problemet just nu är torkypapper, men folk spolar ju inte bara ner det i toaletten utan det kan vara allt möjligt. Vi hittar klädesplagg och lakan som gör att det blir stopp i avloppet, säger Ingemar Johansson, VA-maskinist vid Arvidsjaurs kommun.

Under de senaste åren har stopp i avloppet blivit allt mer vanligt i Arvidsjaurs kommun och just därför informerades elever från Sandbackaskolan om problemet under deras besök på reningsverket.

– Jag blev lite chockad när jag fick reda på att folk spolar ner kläder och lakan i avloppet, för det gör man inte, säger Lucas Gardfjäll som går Samhällsprogrammet på Sandbackaskolan i Arvidsjaur.

Även Doline Niyomufasha som går på Sandbackaskolan tycker att studiebesöket på reningsverket var givande.

– Det var intressant att höra vad man får och inte får slänga i avloppet, säger Doline Niyomufasha.

För att nå ut till så många Arvidsajurbor som möjligt kommer Arvidsjaurs kommun att börja visa en film om vad man inte får spola ner i avloppet i en av matvaruaffärerna. Reklamfilmen kommer att visas under ett år och kostar kommunen cirka 24 000 kronor.

Men det kan även bli tal om att kommunen måste miljoninvestera för att kunna lösa problemet.

– Vi har tittat på om vi kan sätta ett kraftigare rensgaller innan reningsverket så att vi inte får de här problemen, men det skulle kosta kommunen cirka en miljon kronor. En kostnad som vi vill försöka undvika, säger Mårten Enoksson, gatuchef vid Arvidsjaurs kommun.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".