Terese Bolstad och Tove Selberg, Nya Läroverket i Luleå. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
1 av 4
Terese Bolstad och Tove Selberg, Nya Läroverket i Luleå. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
Matsalen på Brönjaskolan, Boden. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
2 av 4
Matsalen på Brönjaskolan, Boden. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
Diskbåset på Furuparkskolan Luleå. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
3 av 4
Diskbåset på Furuparkskolan Luleå. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Lika mycket buller i en skolmatsal som i en verkstad

"Man får ont i huvudet"
1:56 min

På grund av ljudnivån i skolmatsalarna  får eleverna får inte alltid den avkoppling de behöver under lunchen och får då svårare att ta till sig undervisningen, enligt forskare.

Vad tycker och tänker du om ljudet i matsalarna? Hör av dig: p4norrbotten@sverigesradio.se eller på sociala medier: #lunchbuller

När Sveriges Radio mäter ljudvolymer i över 70 skolmatsalar över hela landet så är ljudnivån i mer än en fjärdedel av matsalarna stundtals så hög att den kan jämföras med att vara i verkstäder eller industrilokaler, det vill säga över 75-80 dB.

P4 Norrbotten kollade ljudnivåerna en vanlig lunch på tre skolor. Förutom låg-mellan- och högstadieskolan Nya läroverket i Luleå, mätte vi ljudnivån i matsalen också på Furuparkskolan i Luleå, en låg- och mellanstadieskola, och på högstadiet Brönjaskolan i Boden.

Ljudnivån var lite högre på Nya läroverket än på de andra två skolorna, och låg i snitt på 75-80 dB. På de andra skolorna låg snittnivån just under 70 dB för Furupark och just över 70 dB i Brönjaskolans södra matsal. Vi mätte ljudnivån under en dryg halvtimme på varje ställe och försökte pricka in både lugna och intensiva perioder i lunchen. Ljudnivåmätaren var en Standard ST-805 som rekommenderats av Arbetsmiljöverket.

När det gäller matsalarnas utformning är Furuparkskolans matsal ett nybygge från 2014, med cirka 180 platser. Där finns det mestadels mindre bord med bara sex platser, som för de mindre barnen är bestämda platser och det hjälper till att skapa lugn och ro.

Det är en stor lokal med mycket rymd med en del som är byggd som en scen där det också finns matbord. Disken lämnas i ett bås vilket delvis hindrar ljudet från diskmaskinerna att komma ut till eleverna.

Matsalen på Nya Läroverket, med plats för 200 elever, har gjorts om 2014. Efter påtryckningar från matsalspersonalen har det bland annat kommit tjockare gardiner och nya stolar som skrapar mindre än de gamla, nåt som eleverna verkar ha märkt.

– Jag tycker att det är bättre nu, stolarna gnisslade mer förut, tycker fjärdeklassaren Elin Karlén.

Hon får medhåll av Terese Bolstad som går i nian.

– Jo, matsalsmiljön har blivit bättre. Om det är mycket ljud kan man bli trött och få ont i huvudet och det vill man inte ha. Man vill ju kunna fokusera på sitt "jobb", säger Bolstad.

På Brönjaskolan i Sävast har matsalarna inte gjorts om på ett bra tag. Där har man den litet ovanliga lösningen att matsalen sitter ihop med korridoren och också används under rasterna.

Trots det och de gamla möblerna var ljudnivån inte högre än i de andra skolorna som vi besökt. I den matsal som vi gjorde de flesta mätningarna i, södra matsalen med 60 platser, var radion på med popmusik, nåt som eleverna uppskattade.

– Jag tycker att ljudnivån är helt ok. Det är en bättre stämning här inne när radion är på, det blir absolut inte mer stökigt, säger niondeklassaren Emil Kilrud.

Men ibland blir det så fullt att eleverna får söka sig andra ställen att sitta på.

– Det händer att vi äter lunch i klassrummet för att det inte finns plats i matsalen, förklarar Vilhelm Kurkinen i nian.

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".