Förhandlingarna om dagbrottsgruvan Leveäniemi i Svappavaara har startat. LKAB:s kommunikationsdirektör Frank Hojem och direktören för teknik- och affärsutveckling, Per-Erik Lindvall, deltar. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Förhandlingarna om dagbrottsgruvan Leveäniemi i Svappavaara har startat. LKAB:s kommunikationsdirektör Frank Hojem och direktören för teknik- och affärsutveckling, Per-Erik Lindvall, deltar. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

LKAB:s gruvplaner i Svappavaara kritiseras

Måns Cederberg: Stora utsläpp i ett av Europas mest värdefulla naturområden
1:40 min

Idag inleddes förhandlingarna i mark- och miljödomstolen om dagbrottsgruvan Leveäniemi i Svappavaara.

Men det finns stora brister i LKAB:s ansökan. Det tycker Naturvårdsverket, en av parterna i förhandlingarna. Det är Naturvårdsverkets jurist Måns Cederberg som motsätter sig att gruvbolaget får ett tillstånd.

– Det kommer att ge upphov till kraftigt ändrade vattenflöden och stora utsläpp i ett av Europas mest värdefulla naturområden, nämligen Torne och Kalix älvsystem. Redan idag är vattenkvalitén i vattendragen nedströms gruvan inte vad de borde vara, säger han.

Per-Erik Lindvall är LKAB:s direktör för teknik- och affärsutveckling och han svarar med att hänvisa till att efter alla dessa år vet gruvbolaget vilka utsläpp som skett förut.

– Vi har erfarenhet av 50 års verksamhet i Svappavaara och vet vilka utsläpp vi har haft till vatten tidigare. Vi vet att vi har bra miljöprestanda och är övertygade om att domstolen kommer att ge oss bra och rättvisa villkor för en återuppstart av gruvan.

Men har ni en tillräcklig rening?

– Ja absolut. Vi har en bra miljöprestanda från vår verksamhet i Leveäniemi, säger Per-Erik Lindvall.

David Berggård vid länsstyrelsen sitter också med vid i förhandlingarna och han ser också brister i LKAB:s underlag när det handlar om utsläpp till vatten.

– Vi har inget att erinra mot ett tillstånd, om man kan precisera ett antal begränsningsvärden. Hur mycket man får släppa ut av olika ämnen, till exempel metaller, kväve och sulfat, säger han.

Länsstyrelsen tittar också närmare på hur Svappavaara by kommer att påverkas av till exempel buller från gruvan.

– Man ska ha klart för sig att brytningen i Leveäniemi kommer att vara uppemot sju gånger större än den som idag bedrivs i Gruvberget, säger David Berggård.

Det är mark- och miljödomstolen som beslutar om LKAB ska få ett tillstånd eller inte och förhandlingarna fortsätter under torsdagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".