Maria Gevokiyan och familjehemsföräldrarna Jens Marklund och Lisa Marklund.
Maria Gevokiyan och familjehemsföräldrarna Jens Marklund och Lisa Marklund. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio

Familjehemmet kan bli vårdnadshavare till Maria

Det kan finnas en öppning i socialtjänstlagen som kan innebära att snart treåriga Maria Gevokiyan i Blåsmark utanför Piteå inte utvisas till Armenien tillsammans med sin biologiska familj.

Det handlar om en regel som säger att om ett barn bott i samma familjehem i tre år så måste socialtjänsten titta på möjligheterna att göra en vårdnadsöverflytt.

En vårdnadsöverflytt innebär att det är familjehemmet som blir vårdnadshavare i stället för de biologiska föräldrarna.

Maria Gevokiyan har bott hos familjen i Blåsmark sen hon var en vecka gammal.

Per Åhdén, chef för individ- och familjeomsorgen i Skellefteå vill inte uttala sig om det aktuella fallet utan generellt.

– Vi ska ju om möjligt arbeta för att barnen ska återförenas med sina biologiska föräldrar men i de flesta fall där ett barn varit tre år i ett familjehem gör vi en prövning som ligger till grund för ett beslut i tingsrätten om vårdnadsöverflytt eller inte, säger Åhdén.

När prövningen görs ska till exempel kontakten mellan barnet och de biologiska föräldrarna tas i beaktande. Enligt Per Åhdén är det mer troligt att tingsrätten beslutar om vårdnadsöverflytt om de biologiska föräldrarna går med på det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".