Lisa Marklund bär sin utvisningshotade familjehemsdotter Maria Gevokiyan på manifestationen i Piteå
Lisa Marklund är familjehemsmamma till utvisningshotade Maria Gevokiyan. Foto: Hjalmar Lindberg /Sveriges Radio

Marias familjehemsmamma: Mycket som inte gäller asylsökande barn

"Hoppas jättemycket"
1:48 min

Lisa Marklund i Blåsmark vet inte om hon vågar tro att en överflyttning av vårdnaden skulle bli aktuell för snart treåriga Maria Gevokiyan som bott hos Marklunds familj sen hon var en vecka gammal.

Det kan finnas en öppning i socialtjänstlagen för att nästan treåriga Maria Gevokiyan i Blåsmark utanför Piteå inte ska utvisas till Armenien med sin biologiska familj.

Det är en regel som säger att om ett barn bott i samma familjehem i tre år så måste socialtjänsten enligt lagen titta på möjligheterna att familjehemmet kan bli vårdnadshavare.

Men Maria Gevokiyans familjehemsmamma Lisa Marklund vet inte om hon vågar tro. 

– Jag så lite insatt i det där, så jag har ingen aning. Men något som jag lärt mig under de år Maria bott hos oss är att det är mycket som inte gäller asylsökande barn.

I april har Maria Gevokiyan bott hos familjen i Blåsmark i tre år, sedan hon var en vecka gammal, och Per Åhdén, chef för individ- och familjeomsorgen i Skellefteå, säger att de i de flesta fall gör en prövning efter att ett barn varit tre år i ett familjehem. Men han säger också att socialtjänsten om möjligt arbeta för att barnen ska återförenas med sina biologiska föräldrar.

I veckan togs slutligen fotot till Marias pass, som Migrationsverket beslutat skulle ske. Något som var kluvet för Lisa Marklund. 

– Vi vet inte vad det skulle innebära om vi inte medverkar till att följa med och ta passbilden, så för att det skulle bli så tryggt som möjligt så följde vi med, säger hon. 

Samtidigt fortsätter avvisningsprocessen, parallellt med en process om verkställighetshinder. 

– Det är ju den vi hoppas jättemycket på, att Migrationsverket ska använda den nya lagen och se till barnkonventionen och låta Maria och resten av familjen stanna. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".