Northlands logoyp.

Northland saknade tillstånd

Konkursdrabbade gruvbolaget Northland Resources saknade tillstånd för sina järnmalmstransporter, rapporterar Svenska Dagbladet

Länsstyrelsen har fått in flera klagomål om transporterna av finkornigt järnmalmskoncentrat som förorenat naturen och överväger nu att polisanmäla Northland för miljöbrott.

Enligt bolagets tillstånd skulle järnmalmen transporteras med tåg från Kaunisvaara till Kemi hamn i finska bottenviken. Att Northland i stället bestämde sig för att transportera den längs malmbanan till norska Narvik förklarar förre vd:n Karl Axel Waplan med att finska staten drog in det planerade finansiella bidraget till järnvägsförstärkningen.

Länsstyrelsen i Norrbotten har redan anmält bolaget för miljöbrott två gånger, dels för att ha skadat en skyddsvärd myr genom att torrlägga delar av den, dels för att ha byggt en del av verksamheten utanför tillåtet område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".