Josefin Ekberg (tv) är en av deltagarna i karatetävlingen Boden Open. Foto David Zimmer/Sveriges Radio.
Josefin Ekberg (tv) är en av deltagarna i karatetävlingen Boden Open. Foto David Zimmer/Sveriges Radio.

Stor kampsportstävling i Boden

Josefin Ekberg: Det gör ont ibland
1:33 min

På lördag avgörs en av landets största karatetävlingar i Boden.

Karate är en kampsport som härstammar från Japan och kom till Europa under 60-talet. Och P4 Norrbotten har träffat  tävlingsledaren för Boden Open. Han heter Fredrik Walter och berättar om hur det går till när man ska tävla i karate.

Boden Open firar i år 30-årsjubileum och med cirka 250 deltagare från bland annat Sverige, Norge och Finland, som gör upp i över 400 matcher, så är det också en av Sveriges absolut största karatetävlingar.

I karate så kan man alltså tävla i två olika discipliner. I kata gäller det att göra slag och sparkar efter ett bestämt mönster som domare sedan ger poäng för medan det i fighting, eller kumite  som det också heter, handlar om att träffa sin moståndare med slag och sparkar.

För 15-åriga Josefin Ekberg från Boden så är det just disciplinen fighting som gäller när det är dags för tävlingar på lördag

– Det är inte så många tjejer som väljer att tävla i Kumite för de är rädd att få smällar, säger hon och fortsätter:

– Personligen tycker jag att det stärker min självkänsla att tävla. Det gör ont ibland och man måste vara beredd på att få smällar men det har jag vant mig vid.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".