Röjdykaren Truls Koch gör sig redo för ett dopp i sjön Ala Lombolo i Kiruna. I bakgrunden syns värmeverket. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Röjdykaren Truls Koch gör sig redo för ett dopp i sjön Ala Lombolo i Kiruna. I bakgrunden syns värmeverket. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Försvarsmakten söker ny tryckkammare

"Vi har ett krav på att nå en tryckkammare inom sex timmar"
1:52 min

Nu undersöker dykargruppen vid I 19 i Boden om de kan få använda tryckkammaren i Uleåborg vid behov. Det eftersom den närmaste tryckkammaren i Sverige finns på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Som P4 Norrbotten redan berättat ska tryckkammaren vid Sunderby sjukhus avvecklas. Allt enligt ett beslut av landstingsdirektören i Norrbotten. Det innebär att norra Sverige inte kommer ha snabb tillgång till tryckkammarbehandlingar, eftersom den närmaste tryckkammaren finns på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Dykargruppen vid I19 i Boden behöver viss tillgång till tryckkammare och har tidigare haft kontakt med landstinget i Norrbotten om samarbete. Johan Douglas som är medicinskt ansvarig dykarläkare i Försvarsmakten tycker att det hade varit bra att ha en tryckkammare på Sunderby sjukhus.

– Vi har ju ett krav när det gäller yrkesdykning att man ska kunna nå en tryckkammare inom sex timmar. Vi har pratat med landstinget i Norrbotten om att vi hade kunnat vara med och driva tryckkammaren, men den verkar inte ha varit i drift på väldigt länge så jag förstår att de tog beslut om att lägga ned den, säger Johan Douglas.

En lösning för dykargruppen skulle kunna vara att samarbeta med våra grannländer och vid behov få använda tryckkammare i Tromsö i Norge eller i Uleåborg i Finland. Det är något som just nu undersöks av Försvarsmakten.

Behandling i tryckkammare för dykarsjuka behöver det svenska försvaret ungefär två gånger per år, men det var längesen det behövdes i Boden. Där gör dykargruppen vid I19 ungefär åtta aktiva dykarveckor per år.

Johan Douglas pekar också på att möjligheten till tryckkammarbehandling vore bra för till exempel kustbevakningen och hamnarbetare, plus de gäster som försvaret utbildar i arktisk dykning.

Varför har ni inte en egen tryckkammare på I 19?

– Det är svårt att driva en tryckkammare som det är nu. Det krävs mycket personal för det. Vi hade en kammare förut, men den var i ganska dåligt skick så vi bestämde oss för att lägga ned den. Ett alternativ som vi har är att vid intensiva dykperioder ta upp en tranportabel tryckkammare i en container, säger Johan Douglas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".