Dokumentär: Eliten i bärskogen

Eliten i Bärskogen
48 min

Hemma i Thailand odlar Chalio Chuaprasad ris och sockerrör. I Sverige är han en av de snabbaste bärplockarna. Det händer att han plockar över hundra kilo blåbär på en enda dag.

Han är en av de omkring 5 000 thailändare som varje år kommer för att plocka bär i norra Sverige. De tävlar om vem som plockar mest. För det är bara de allra bästa som väljs ut av de thailändska bemanningsföretagen.

-- Jag kommer för att tjäna extra. Det är som en bonus, så att barnen kan ha det bättre och slipper  jobba lika hårt som vi föräldrar, säger Chalio Chuaprasad.

Villkoren för de thailändska bärplockarna har blivit bättre. Numera är de garanterade en grundlön. Ingen ska behöva åka hem med stora skulder. Men det krävs många och långa dagar för att täcka kostnaderna och få någon vinst. 

Sveriges Radios reporter i Luleå, Ida Brännström mötte Chalio Chuaprasad av en slump under en resa till Thailand i januari 2014. Hon har följt honom under bärsäsongen 2014 i de norrbottniska skogarna. 

Dokumentären repriseras i P1 och P4 i september 2015.

Lyssna på P1 Dokumentär

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".