Kiruna IF i Stockholm Pride-paraden. Foto: Annika af Klercker/TT.
Kiruna IF i Stockholm Pride-paraden. Foto: Annika af Klercker/TT.

Kiruna IF nominerad på QX-galan

Johan Köhler: Det finns en kultur som inte har varit speciellt modern
5:03 min

Hockeyföreningen Kiruna IF är nominerad i två kategorier i tidningen QX årliga gala, som uppmärksammar goda insatser inom hbtq-världen.

Spelarna Pontus Johansson, Markus Hägglund, Arvid Stenmark, Gustav Burström och ordförande Johan Köhler kommer att finnas på plats under årets QX Gaygala för att represtentera Kiruna IF. 

Tidningen QX delar varje år ut pris till de som gjort något bra för hbtq-världen och Kiruna IF är nominerad till priset Årets Keep up the good work och lagets ordförande Johan Köhler är nominerad som Årets hetero.

Johan Köhler menar att övriga delar av samhället accepterat hbtq-personer mycket, mycket tidigare än vad idrottsvärlden har gjort.

-- Det finns en kultur inom delar av idrotts-Sverige som inte har varit speciellt modern helt enkelt. Han tror att de uppmärksammats just för att de gått före i den här frågan, och understryker att det inte bara handlar om att dra på sig en tröja utan att de även bland annat arbetar med att informera på skolor och internt för att förändra kulturen.

-- Det är inte bara att  dra på sig en tröja utan det har ju förändrat hur vi beter oss och hur vi tänker. Ganska stora grejer egentligen.

Projektet är femårigt och en genomfattande utbildningssatsning börjar i år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".