Northland Resources
Foto: Northland Resources

Northland Resources polisanmäls för nytt miljöbrott

Konkursförvaltaren förvånad
2:06 min

Gruvbolaget Northland Resources som drivit den nu nedlagda Pajalagruvan polisanmäls nu igen för ytterligare ett fall av misstänkt miljöbrott av Länsstyrelsen i Norrbotten.

Enligt anmälan så transporterade bolaget järnmalmen på ett sätt som de aldrig haft rätt att göra i sitt miljötillstånd.

Från början var tanken att järnmalmen skulle transporteras på järnväg till Finland och sen ner till kusten i Bottenviken. Det här skulle svenska och finska staten betala miljardbelopp för, eftersom det behövdes delvis ny och delvis upprustad järnväg.

Men Northland Resources dåvarande vd Karl-Axel Waplan har nyligen sagt till SVD Näringsliv att den finska staten inte ville betala till slut. Därför tog bolaget en helt annan väg.

Malmen kördes istället dagligen med hundratals tunga lastbilar över 15 mil västerut där malmen sen lastades om på svensk järnväg för vidare färd till Narvik, den norska hamnstaden.

Men den här transportvägen har bolaget aldrig haft miljötillstånd för, menar Länsstyrelsen i Norrbotten som anmäler bolaget för otillåten miljöverksamhet.

– Det står en sak i det miljötillstånd som man har att man ska transportera det via Finland. I det här fallet har man valt en annan väg, det är väl det som vi vill få prövat om det kan vara något brottsligt, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Men gruvbolaget har hela tiden påstått att miljötillståndet aldrig har tvingat dem att transportera en viss väg. Istället har de hävdat att det har varit fritt fram för dem att köra på allmänna vägar, även om det skett i stor omfattning av tunga lastbilar.

Trafikverket har också gett dem grönt ljus för transporterna. Så därför förvånas i dag bolagets konkursförvaltare Hans Andersson över polisanmälan. Han tycker också att det framgår i anmälan att länsstyrelsen själva är osäkra på om det är deras sak att granska gruvans transporter eller inte.

– Och att då gå vidare med en anmälan om misstanke om brott, det tycker jag kan ifrågasättas faktiskt, säger han.

Frågan ska nu polisutredas. Det är tredje gången på kort tid som bolaget polisanmäls för sin miljöverksamhet.

Frågan om vem som har haft rätt har hängt i luften de senaste åren. Transportfrågan, och flera andra frågor, skulle ha prövats i mark- och miljödomstolen i samband med att bolaget ansökte om att få ett nytt miljötillstånd. Men förhandlingarna har skjutits upp flera gånger eftersom bolaget har behövt komplementera sina ansökningar till domstolen efter kritik från bland annat Naturvårdsverket.

I december gick bolaget i konkurs vilket gör att länsstyrelsen nu väljer att anmäla saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".