Sunderby sjukhus. Foto: Elina Perdahl/Sveriges Radio
Sunderby sjukhus. Arkivfoto: Elina Perdahl/Sveriges Radio.

Läkare på Sunderby sjukhus kräver möte med landstingsledningen

Överläkare Mats Eliasson: Inte en värdig prioritering
6:12 min

Läkarna vid medicinkliniken på Sunderby sjukhus i Luleå kräver att snarast få träffa landstingsledningen och divisionsledning för att tala om för dem hur stor platsbristen är på sjukhuset.

Läkarna kräver att få beskriva den verklighet som i dag möter länets patienter och anhöriga vid Sunderby sjukhus och vilka risker och konsekvenser det leder till.

För fyra veckor sedan kontaktade läkarna landstingsdirektör Mats Brännström som gav beskedet att divisionscheferna fått i uppdrag att upprätta en handlingsplan för den aktuella situationen. Då inget hänt kräver läkarna ett möte.

Läkarna understryker i sin skrivelse till landstingsledningen att det oftast nu inte finns några reservplatser alls kvar, vare sig på Sunderbyn eller på Norrbottens övriga sjukhus, och de tvingas till tuffa prioriteringar. 

– Vi har kommit till ett läge där våra jourer snart gråter för de tvingas till prioriteringar som är ovärdiga och närmast oförenliga med läkaretiken, säger Mats Eliasson, överläkare på Sunderby sjukhus, till P4 Norrbotten.

Hör överläkare Mats Eliasson om situationen i ljudklippet.

I dag har sjukhuset gått upp i så kallat förstärkningsläge. Det innebär att patienter från Sunderby sjukhus kan få vård vid andra sjukhus i länet och att planerade operationer kan ställas in.

-- Vi tar situationen på största allvar, säger Mats Brännström, landstingsdirektör.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".