Lastbilschauffören Mona Päijärvi och hennes arbetskamrater har mycket att göra. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio

Hektiskt och mödosamt att forsla bort snön

"Det känns i kroppen"
1:52 min

P4 Norrbotten följde med Mona Päijärvi som jobbar med att köra bort snön med lastbil från centrala Luleå ut till snötippen på Porsön.

Det har varit en minst sagt hektisk tid i snösvängen den senaste tiden. Efter vinterns rekordsnöande i länet har traktorer och lastbilar gått dygnet runt för att ta upp den ojämna kampen mot de snömassor som ockuperar gator och torg.

P4 Norrbotten följde med Mona Päijärvi som jobbar med att köra bort snön med lastbil från centrala Luleå ut till snötippen på Porsön.

– Det har varit hektiskt. Det känns i kroppen, säger Mona Päijärvi.

Hon kör bort ca 25 lass med snö per dag under sitt 12 timmars pass.

Och fortfarande återstår mycket jobb för snöröjarna innan de kommit i kapp med arbetet att forsla bort snöhögarna och göra vägarna fullt farbara. Det blir cirka 25 lass per dag mellan centrala Luleå och snötippen ute på Porsön. Bilarna går dygnet runt och chaufförerna jobbar 12 timmars pass för att försöka hinna i kapp. För det gäller att få bort så mycket som möjligt av den gamla snön innan det kommer mer berättar Mona Pääjärvi

– Vi har lite panik nu, det gäller att få bort så mycket som möjligt och helst skulle man vilja dela på sig. Det är så otroligt jobbigt när allt kommer på samma gång. Det har varit högtryck hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".