Mats Brännström, landstingsdirektör i Norrbotten. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Mats Brännström, landstingsdirektör i Norrbotten. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Landstingsledningen: ”Faktorer som vi inte kan påverka”

"Det finns ingen magisk knapp som vi kan trycka på"
5:07 min

Landstingsdirektören Mats Brännström säger att han är införstådd med det besvärliga läget, men han anser att vården är patientsäker.

Läkarna på medicinkliniken vid Sunderby sjukhus protesterar mot läget på sjukhuset. Det är en "kris", skriver de i ett öppet brev till landstingsledningen, orsakad av brist på både platser och personal.

Mats Brännström säger att han är införstådd med hur besvärlig situationen är på sjukhuset.

– Vi ber om förståelse från de patienter som tvingas vänta, säger han.

Landstingsdirektören anser att problemen beror på faktorer som landstingsledningen inte kan påverka.

– Vi är dessvärre inte ensamma om den här situationen. Tio procent av landets vårdplatser är stängda, precis som i Norrbotten.

Mats Brännström pekar på långsiktiga åtgärder, som att Riksrevisionen nu ser över hur staten hanterar försörjningen av nyutbildade sjuksköterskor, och att staten har kontakta flera landsting, bland andra Norrbottens, för att bilda sig en uppfattning om hur verkligheten ser ut.

– Det finns ingen magisk knapp som vi kan trycka på.

Mats Brännström skickar en vädjan till länets kommuner att ta hand om de invånare som tar upp vårdplatser på sjukhuset, trots att de är medicinskt färdigbehandlade.

I början av nästa vecka planerar Mats Brännström och landstingsledningen att träffa de läkare som protesterat mot situationen på Sunderby sjukhus, som de beskrivit som "ovärdig".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".