Jas 39 Gripen. Foto: F21
Jas 39 Gripen. Arkivfoto: F21

Åtta länder och Nato i stor militärövning

Jörgen Olsson: Det är betydligt fler länder med
1:49 min

I slutet av maj och i början av juni, 25/5 till 4/6, kommer en mycket stor militärövning genomföras i Norrbotten och Västerbotten.

Övningen heter Arctic Challenge Exercise, förkortat Ace 15, och är en övning där de nordiska länderna bjuder in andra länder att delta.

För två år sedan hölls övningen senast, men i år är den betydligt större.

– Vi är större till ytan där vi kan öva. Det är fler antal flygplan och det är betydligt fler länder med, säger kapten Jörgen Olsson på F21, som har planeringsansvar för Ace 15.

Det är totalt åtta länder som i samarbete med Nato genomför övningen, i syfte att träna på samarbete. Bland de åtta länderna finns Frankrike, England, Tyskland och USA. 

– Målet är att visa att vi kan operera på en hög operationell och taktisk nivå tillsammans med andra länder, säger Jörgen Olsson.

Det är ett mycket stort övningsområde som kommer att utnyttjas. Området sträcker sig från Lycksele och Hemavan i söder till Banack i nord Norge.

Övning kommer inte att på något vis provocera Ryssland.

– Vi har ingen avsikt att provocera någon. Däremot får de gärna se att vi är samspelta och har en sömlös organisation, säger Jörgen Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".