Vincent Leudière och Michael Lundin hoppas på en lyckad raketuppskjutning från Esrange utanför Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Vincent Leudière och Michael Lundin hoppas på en lyckad raketuppskjutning från Esrange utanför Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Flytande väte studeras i rymden

"Kameror övervakar vätskan"
1:24 min

Om vädret tillåter skickas en sondraket upp från Esrange utanför Kiruna idag. Med på rymdfärden finns två tankar med flytande väte som ska studeras noga.

– Det handlar om att kontrollera och undersöka hur flytande väte beter sig i tyngdlöshet. Det man tittar noggrant på är tryck och temperaturer. Sedan har vi även kameror som övervakar den här vätskan som man vi kan följa i realtid från marken medan experimentet pågår, säger Michael Lundin som är projektledare i det svenska rymdbolaget SSC.

Rymdresan tar ungefär 20 minuter och raketen når en höjd av 26 mil.

Det är gasbolaget Air Liquide som i samarbete med den franska rymdstyrelsen CNES jobbar med att utveckla bränslesystemet i den europeiska raketen Ariane.

Det är en serie av raketer som används för att skicka upp satelliter från franska Guyana i Sydamerika. Bränslet i Ariane består bland annat av flytande väte.

Forskarna vill nu med hjälp av experimentet ute på Esrange undersöka hur bränsleförlusterna kan minskas. På det sättet hoppas man kunna minska storleken på bränsletankarna för att kunna lasta raketerna med mer satellitutrustning.

Det svenska rymdbolaget SSC är alltså delaktig i projektet som heter Cryofenix.

– SSC har hjälpt till att ta fram kringutrustningen som styr, kontrollerar och mäter alla förlopp som vi kommer att se i tankarna, säger Michael Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".