Oklart hur Boden underlättar anställning av funktionsnedsatta

"Vi är sämst i klassen"
1:36 min

Det ska vara lätt för personer med funktionsnedsättning att få anställning inom Bodens kommun. Det är iallafall intentionen i Bodens tillgänglighetspolicy, men det kommunala rådet för funktionsnedsatta tycker att det är oklart hur kommunen jobbar med det.

Bodens kommunala råd för funktionsnedsatta är kommunens samrådsorgan med handikapporganisationerna. Syftet med rådet är att arbeta för att garantera människor med funktionsnedsättning i Boden delaktighet och jämlikhet. Rådet består av företrädare för De handikappades riksförbund (DHR), Demensföreningen och Handikapporganisationernas samarbetsorgan (HSO).

Bo Englund (V), som under förra mandatperioden var vice ordförande i socialnämnden och ordförande i det kommunala rådet för funktionsnedsatta, menar att Sveriges kommuner och landsting är sämre på att anställa personer med funktionsnedsättning än privata företag.

– Vi är sämst i klassen och jag skulle önska att det hände nåt på den fronten, säger han.

Bo Englund är numera fritidspolitiker. Han tycker att en viktig sak är att ändra attityderna kring funktionshinder. Han menar också att vi borde tänka om när det gäller till exempel jobbannonser.

– Man skulle kunna tänka sig att när kommunen söker nån till en tjänst som har med funktionshinder att göra också skriver i annonsen att "det är en fördel om du som söker har en funktionsnedsättning". Men det har jag aldrig sett hittills, säger Bo Englund.

Fakta om HSO Boden:

HSO Boden (Handikapporganisationernas samarbetsorgan) är en paraplyorganisation för följande 15 föreningar med ca 1 700 medlemmar: Afasiföreningen, Autism & Aspergerföreningen, Bröstcancerföreningen, Diabetesföreningen, Fibromyalgiföreningen, Föreningen för utvecklingsstörda Barn, Ungdomar och Vuxna, Hjärnkraftföreningen, Hjärt- & Lungsjukas förening, Hörselskadades förening, Neuroförbundet Boden, Patientföreningen mot prostatacancer, Psoriasisföreningen, Reumatikerföreningen, Föreningen för social och mental hälsa samt Strokeföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".