Turister kan ha svårt att hitta till den nya och tillfälliga tågstationen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
1 av 2
Turister kan ha svårt att hitta till den nya och tillfälliga tågstationen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Till slut hittade Yimin Wang och Ye Jiang tågstationen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Till slut hittade Yimin Wang och Ye Jiang tågstationen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Svårt att hitta tågstationen i Kiruna

"Farligt att promenera längs E 10"
1:38 min

Kirunas nya och tillfälliga tågstation har funnits i 1,5 år, men fortfarande har många resenärer svårt att hitta rätt på grund av bristande information.

Några som vet och kan intyga att det är svårt att hitta tågstationen i Kiruna är två kinesiska turister efter att de nyligen besökte Kiruna.

– Kanske att man kan skylta mer för att peka ut riktningen mot tågstationen, säger Ye Jiang som har besökt Kiruna tillsammans med sin fru Yimin Wang.

Den gamla stationen stängdes på grund av stadsomvandlingen och därför byggdes en ny cirka 1,5 kilometer från centrum. Det finns skyltar som visar hur man tar sig dit och dessutom går det bussar mellan centrum och stationen. Men den information som finns är uppenbarligen inte tillräcklig.

Det kinesiska paret kom dragande med sina resväskor till den gamla stationen. De säger att de hade använt sig av kartbildstjänsten Google Maps som hänvisade dem till den gamla och stängda stationen.

Nu hann de trots allt med tåget eftersom P4 Norrbottens reporter ryckte in och skjutsade dem till stationen.

– Utan din hjälp hade vi missat vårt tåg, säger Yimin Wang.

Åsa Redin, som är kommunikationschef på turistorganisationen Kiruna Lappland, säger att kommunen, Trafikverket och andra aktörer jobbar med att förbättra informationen till turisterna. Det har blivit bättre, men att det fortfarande finns problem att lösa.

– Det vi tycker är allra farligast är att en del väljer att promenera längs E 10, mellan järnvägsstationen och centrum. Det vill vi minska. Jag har hört mig för och det har minskat, men inte försvunnit helt. Det är en stor trafikfara, säger hon.

Hur viktigt är det för Kiruna och turismen att det flyter på som det ska?

– Det är jätteviktigt. Det är första intrycket av Kiruna man får vid ankomsten, att det inte riktigt fungerar. Det är inte alls bra och det måste vi komma tillrätta med, säger Åsa Redin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".