Max Sjöstedt
1 av 3
Max Sjöstedt besväras av allergi på Tallbackaskolan. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Sara Persson
2 av 3
Sara Persson, fastighetschef vid Arvidsjaurs kommun. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Tallbackaskolan i Arvidsjaur
3 av 3
Tallbackaskolan i Arvidsjaur. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Dålig miljö på Tallbackaskolan

"Inga spår av mögel på skolan"
1:48 min

Personalen och eleverna har klagat på inomhusmiljön på Tallbackaskolan i Arvidsjaur. Men kommunens prover visar på att det inte finns några hälsofarliga ämnen i byggnaden.

– En dag trodde min fröken att jag var ledsen för att jag hade tårar i ögonen, men både jag och mamma tror att det beror på att jag är allergisk mot något på skolan, säger Max Sjöstedt, elev på Tallbackaskolan.

Under det senaste året har 9-årige Max Sjöstedt känt att hans allergibesvär förvärrats när han vistas på Tallbackaskolan i Arvidsjaur och det har gjort att han ibland måste äta allergitabletter flera gånger i veckan.

– Barnen känner av att det är dålig miljö på Tallbackaskolan och jag själv som har astma känner också av det, säger Anna-Lena Uutinen som är mamma till Max.

Men det är inte bara elever som tycker att miljön på Tallbackaskolan är dålig utan även en del lärare.

– De säger att de har upplevt olika hälsoproblem när de befinner sig i lokalerna och vi har försökt att ta reda på vad det kan bero på. Det vi kan konstatera är att det inte finns några spår av mögel i byggnaden, men att ventilationen har varit lite dålig och det har vi åtgärdat. Nu kommer vi att se om vi måste vidta fler åtgärder, säger Sara Persson, fastighetschef vid Arvidsjaurs kommun.

Men en som tycker att kommunen borde vidta fler åtgärder mot Tallbackaskolan är Anna-Lena Uutinen.

– Jag tycker att kommunen ska gardera sig så att skolan är mögelfri och att barnen som går där inte blir sjuka, säger Anna-Lena Uutinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".