Lotta Åhman (S), Arvidsjaur. Foto: Ida Mikko/ Sveriges Radio Sameradion
Lotta Åhman (S), kommunalråd i Arvidsjaur tycker att Arvidsjaur är en idealisk placeringsort för sametingsbyggnaden. Foto: Ida Mikko/ Sveriges Radio Sameradion

Alternativ till Kiruna för den samiska parlamentsbyggnaden

Lotta Åhman: "Vi är ju väldigt intresserade"
2:21 min

Sametinget vill titta på fler placeringsalternativ av den samiska parlamentsbyggnaden. Både Jokkmokk och Arvidsjaurs kommuner visar sitt intresse igen.

Arvidsjaurs kommun har nu bjudit in Sametinget för att titta på platser och förslag för den nya parlamentsbyggnaden.

- Vi är ju väldigt intresserade för som vi ser det rent geografiskt, så ligger ju Arvidsjaur mitt i Sameland, vilket gör att vi tycker att det är en idealisk placeringsort, säger kommunalrådet Lotta Åman

Det är inte bara den geografiska placeringen som gör att Arvidsjaur har fördelar, enligt Lotta Åman.

- Vi har ju lappstan som är den äldsta bevarade kyrkstaden och vi är också en samisk förvaltningskommun och tidningen Samefolket är placerad här, säger hon.

Bakgrunden till att Sametingets styrelse vill se över andra alternativ än Kiruna är att LKAB vill undersöka den nya tomtplatsen ytterligare innan bygglov ges, vilket i sin tur kan förhala byggandet ännu mer.

Ett alternativ kan då vara att söka en annan placering av parlamentshuset, för att påskynda byggandet.

Och även Jokkmokks kommun visar framfötterna när Kiruna avvaktar med bygget.

- Jag har ju full respekt att det kan vara svårt i Kiruna i och med att man flyttar hela staden, att hitta ett bra ställe. Därför har vi tittat på den här frågan och haft lite olika samtal med representanter från Sametinget, och vi har alltså en plats runt Talvatissjön som vi kan erbjuda, säger Jokkmokks kommunchef Anders Nygårds.

Redan 2004 gav dåvarande statsminister Göran Persson ett löfte om ny sametingsbyggnad. Statens Fastighetsverket presenterade året efter en utredning om den nya byggnaden och det ledde vidare till en arkitekttävling - med en kostnadsram för projektet på 150 miljoner. Och 2006 korades vinnaren, en halvmåneformad byggnad med namnet Badjáneapmi, ritat av Murman arkitekter i Stockholm.

Men fortfarande finns alltså ingen samisk parlamentsbyggnad - ärendet ska nu tas upp under veckans Sametingsplenum i Sundsvall. Och Jokkmokks kommunchef Anders Nygårds är beredd.

- Jag vet ju att frågan kommer att diskuteras där, så vi är helt enkelt öppen för att resonera vidare kring de här frågorna på olika sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".