Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Företag döms efter olycka Svappavaaragruvan

Gällivare tingsrätt har i dag dömt Gällivare industriservice AB (Gisab) att betala företagsbot på 800 000 kronor för arbetsplatsolyckan i Svappavaaragruvan.

Tingsrätten har kommit fram till att Gisab brustit i sitt arbetsmiljöarbete till förebyggande av olycksfall och dömer därför bolaget att betala 800 000 kr i företagsbot på grund av arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. 

Det var den 10 september 2012 som en olycka inträffade i Svappavaaragruvan i Kiruna kommun. På uppdrag av LKAB genomförde Gisab som entreprenör renovering av ett kulsinterverk i gruvan.

Arbetstagare monterade sligplåtar i verket samtidigt som arbete pågick med att lyfta och montera tunga stålbalkar, ovanför den plats där arbetet i fickan pågick.

En del av gallret lossnade från lyftkranen och träffade den arbetare som befann sig under. Mannen fick livshotande skador i form av brott på halskotpelaren och första ländkotan med omfattande förlamning och känselbortfall som följd.

Åklagaren väckte talan om arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppskada och begärde att Gisab skulle åläggas företagsbot. Åklagaren gjorde gällande att företaget inte gjort vad som skäligen kunnat krävas av för att förebygga brottsligheten. Detta bestreds av Gisab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".