Nils-Olof Lindfors,Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Nils-Olof Lindfors, LRF-ordförande i Norrbotten. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Mer fokus på lokal mat

Medlemmarna i lantbrukarnas riksförbund i Norrbotten uppmanar nu konsumenterna att köpa ytterligare en lokalproducerad matvara varje vecka. Handlarna bör tydligt skylta var lokalproducerat finns att hitta i butiken.

Uttalandet om den lokalproducerade maten antogs vid LRF Norrbottens regionstämma i går. Där diskuterades även situationen för länets mjölkbönder. Överskottet på mejerivaror i världen, samtidigt som Ryssland har infört handelsblockad, uppges ligga bakom sänkta avräkningspriser till bönderna.

När cirka 50 lantbrukare i länet samlades på Sunderby folkhögskola för att hålla regionstämma var mjölkböndernas ansträngda ekonomiska situation ett viktigt ämne. 

Billiga mejerivaror trängs nu om att hitta köpare i handelns diskar, men LRF Norrbotten uppmanar konsumenterna att öka sina inköp av de lokalt producerade, även om de är något dyrare.

LRF Norrbotten uppmanar också handeln att tydligt visa var den lokala maten finns i butiken.

– Den som vill handla lokalt ska inte behöva vrida och vända på varje förpackning för att få reda på ursprunget. Vi ser gärna att de handlare som värnar den lokala matproduktionen drar sitt strå till stacken, säger regionsordförande Nils-Olov Lindfors i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".