En natt i igloon

Eva Elke i hotellrummet
6:57 min

I centrala Arjeplog har Iglootel slagit upp dörrarna för gäster från när och fjärran. P4 Norrbottens reporter Eva Elke testade en natt i hotellet.

Iglootel är ett 800 kvadratmeter stort hotell av is och snö, på utsidan ser det mest ut som en enorm snöhög, formad som en liggande kamel med två stora pucklar på ryggen.

Hotellet byggdes i höstas genom att stora ballonger blåstes upp och sedan besprutades med snökanoner. Väggarna är tjocka och innertaken välvda, precis som inne i en igloo.

Inne i iglootellet är det väl upplyst och ett myller av gångar förbi hotellrummen, isbaren och olika sällskapsutrymmen.

Golvet, snön, är täckt av träplankor att gå på, och rum och gångar är dekorerade med is- och snöskulpturer.

Hotellkoncernen Silverresort samverkar med tyska reseföretaget Fly and Car som tidigare byggt ett iglootel i Abborträsk. I år valde tyskarna att bygga iglootellet i Arjeplog i stället, intill hotell Kraja som ägs av Silverresort: 

– Vi adderar ju till dem det de inte hade i Abborträsk; infrastrukturen, en varm reception och varma omklädningsrum i en byggnad intill. Vi får å andra sidan ett ben till att stå på, i form av privatmarknaden och andra företag, inte bara biltestindustrin som är vår huvudsakliga inkomstkälla idag, förklarar Johan Sund. 

Vår reporter Eva Elke testade övernatta på Iglootel i Arjeplog tillsammans med arjeplogarna Mica Vesterlund, Jenny Rankvist och Lotta Lestander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".