Bengt Anderman bor i Malmberget och påverkas av gruvverksamheten. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Bengt Anderman bor i Malmberget och påverkas av gruvverksamheten. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Gruvsprängningarna i Malmberget - en domstolsfråga

"Det värsta är att inte få sova på nätterna"
1:46 min

Den här veckan förhandlas det i mark- och miljödomstolen om LKAB:s gruvverksamhet i Malmberget. Bengt Anderman som bor på östra sidan om gropen i Malmberget upplever situationen som problematisk.

– Det allra värsta för mig är att jag inte får sova om nätterna eftersom sprängningarna sker mellan tolv och ett på natten. Det innebär att man inte kan gå och lägga sig förrän framåt klockan ett på natten, säger han.

Därför tycker han att det borde vara tyst från klockan tio på kvällen.

Men LKAB menar att en tidigareläggning av sprängningarna skulle innebära att personalen måste gå på sina skift klockan tre på natten och att det varken är hälsosamt eller säkert.

Förhandlingarna i mark- och miljödomstolen handlar om att komma fram till villkor för till exempel buller, damm och vibrationer.

Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund, sitter också med vid förhandlingarna.

– Det är en väldigt omfattande miljöpåverkan från LKAB:s verksamhet på de boende i Malmberget. Vi har damning, nattliga sprängningar, spontana jordskalv och så vidare, säger han.

Hans bild av det hela är att det inte går att kombinera tung gruvindustri med boende i närheten. Därför vill han se en avvecklingsplan för de boende i området.

David Berggård i länsstyrelsen är också inne på det spåret. Han menar att till exempel jordskalv som kan uppstå när som helst på dygnet är ett stort problem.

– Vi ha sagt att den enda rimliga lösningen är att i de områden där störningarna är störst ska folk inte behöva bo, säger han.

LKAB framhåller att det finns ett avtal med Gällivare kommun och en plan för avveckling av stora delar av Malmberget, men David Berggård menar att avtalet inte täcker hela situationen.

– Där nämns nästan ingenting om hur man ska hantera miljöproblematiken, säger han.

Anders Furbeck, LKAB:s direktör för hållbar utveckling, sitter också med vid förhandlingarna.

– Vi ska göra det här så skyndsamt som det någonsin går, den plan och det samarbetsavtal som vi har skrivit med Gällivare kommun, säger han.

Det kommer ju ändå vara så att många får bo i flera år framåt under påverkan av gruvverksamheten. Men är det möjligt att bo där under sunda förhållanden?

– Det är ju vår bestämda uppfattning att man kan. Det är ju det som bland annat ska slås fast i den här domstolen, säger Anders Furbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".