Luleås tvillingbruder Chris och Cam Abbott firar efter ledningsmålet mot Modo. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
Arkivbild Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
Modo-Luleå 2-4

Säker och rättvis seger för Luleå

Pär Ledin efter Luleås seger mot Modo
3:56 min

Luleå greppar möjligheten att ta en av de sex kvartsfinalplatserna i SHL. Och inte behövde laget spilla särskilt mycket krut heller för att lägga omkull Modo, vars framtid är skakig.

Sveriges Radios Erik Nyberg tar ut lagens lirare:
Modo:
Radek Smolenak
Luleå: Johan Harju

Norrbottningarnas vinst med 4-2 var lika säker som den var rättvis.

Det fanns annars fog för funderingar på de bägge lagens dagsform. Luleå åkte dit hemma mot bottenlaget Brynäs (0-3) i fredags - och i Linköping skojade hemmalaget bort Modo nästan innan matchen ens hade börjat.

För Modo var det bara en trepoängare som gällde mot Luleå. Det duger i stort sett inte med annat än vinster för att Örnsköldsvikslaget ska ha en chans att slippa kval mot allsvenskt motstånd.

Och med tanke på Modos prekära läge i tabellen var det inte mycket att fundera på. Ett lag som inte längre har att förlora kan gå ut och bara köra, kanske man kan tycka.

Men inte Modo. Det var krampaktigt från första nedsläpp. Ingenting i försvarsspelet stämde, och framåt blev det inte heller mycket att yvas över.

Redan i den femte minuten slog Luleås lagkapten Chris Abbott in ledningspucken ungefär i samma veva som Modo blev fulltaligt efter utvisning. Nio minuter senare var det dags igen. Backen Kristian Näkyvä störtade fram mot Linus Ullmark och fick en perfekt passning av Daniel Zaar.

 Jag trodde att vi skulle börja matchen starkare än vad vi gjorde i dag men det satt kanske lite kvar i oss från i går, säger Modos tränare Per-Erik Johnsson till Radiosporten.


I andra perioden var Modo ett klart bättre lag än i den första. Annat var i och för sig otänkbart. Men några mål blev det inte. I stället fortsatte Luleå att producera. Och när Modos målvakt Linus Ullmark bjöd på gästernas 4-0-mål var det definitivt god natt för Modo.


Den tredje perioden sågs av betydligt färre personer än som inledde matchen. Modo gjorde vad som stod i lagets makt för att krypa närmare i målprotokollet, men det är sannerligen inte mycket som studsar rätt just nu.

För Luleå ser det bättre ut. Det var nödvändigt att studsa tillbaka snabbt efter bottennappet mot Brynäs på fredagskvällen. 


MATCHFAKTA:

Modo-Luleå: 2-4 (0-2, 0-2, 2-0) 

Första perioden: 0-1 (04.18) Chris Abbott (Jonathan Sigalet, Niklas Fogström), 0-2 (13.04) Kristian Näkyvä (Daniel Zaar, Per Ledin).

Andra perioden: 0-3 (15.40) Johan Harju (Per Ledin, Jonathan Sigalet), 0-4 (19.36) Jonahan Sigalet.

Tredje perioden: 1-4 (14.45) Janos Hari (Dennis Persson, Peter Öberg), 2-4 (19.54) Juha-Pekka Haataja (Radek Smolenak, Travis Roche) spel fem mot fyra.

Skott: 18-15 (4-9, 14-6, 7-4).

Utv, Modo: 10x2. 1Luleå: 2x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle, och Mikael Andersson, Åkers styckebruk.

Publik: 5 938.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".