Sjuksköterskorna Monica Berglund och Therese Lindh, Klockarängen. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
Sjuksköterskorna Monica Berglund och Therese Lindh, Klockarängen. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio

Sjuksköterskor vid korttidsboende i Råneå säger upp sig

"Patienter ropar i smärtor"
1:29 min

Sjuksköterskorna Monica Berglund och Therese Lindh har sagt upp sig från sina arbeten på korttidsboendet Klockarängen i Råneå.

De har tröttnat på att tvingas stå utan läkarstöd när felmedicinerade patienter ofta skrivs ut allt för tidigt från Sunderby sjukhus och skickas till boendet.

– Det här är världens bästa jobb faktiskt. Så det är jättetråkigt att vi sagt upp oss, men vi står inte för det här längre, säger Therese Lindh.

I torsdags hölls ett möte mellan sköterskorna och ledningen med kravet om att en läkare ska sättas in som stöd till personalen. Verksamhetschefen Lena Kruse säger att kommunen inte kan ta beslutet om att anställa läkare utan att det är landstinget som har ansvaret i frågan.

På måndag träffas landstinget och kommunen, då kommer frågan om ett samarbete att tas upp.

– Det har bara eskalerat vad gäller patienter som åker in och ut från sjukhuset. Det blir bara fler och fler och det är överbeläggningar. Det är svårt att hantera på så lite personal. Det är ohållbart och ingen orkar jobba, säger Monica Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".