Nytt vite för Avies på sträckan Pajala-Luleå

1:29 min

Flygbolaget Avies, som sedan i söndags ställt in samtliga turer till och från Pajala flygplats, har fått ett nytt vite av Trafikverket på drygt 725 000 kronor. Anledningen är inställda flygturer mellan oktober och december 2014.

Hur påverkas du av Avies inställda flyg? Kommentera i artikeln.

Enligt Avies har de inställda turerna berott på problem med flygplanen, men Trafikverket tycker inte att det är en godtagbar ursäkt eftersom det står i avtalet mellan Trafikverket och Avies att företaget ska kunna hyra reservkapacitet vid behov.

Johan Holmér, enhetschef för trafikutredningar och avtal på Trafikverket förklarar vitet på drygt 725 000 kronor så här.

– Vår utgångspunkt är ju att trafiken ska flyta på. Vi är noga med att markera att vi inte accepterar uppehåll, säger Holmér.

Hur mycket måste en operatör missköta sig för att ett avtal ska sägas upp?

– Svårt att svara på, det beror på orsakerna till flygstoppet, säger Johan Holmér, som menar att det är onormalt när flygtrafiken ställs in under en hel vecka, vilket hände 16-22 februari.

Holmér säger att Trafikverket nu bevakar Avies verksamhet i Norrbotten för att eventuellt ge fler sanktioner. Vad det kan handla om och när det kan bli kan han inte uttala sig om i nuläget.

Den totala avtalade ersättningen för sträckan Pajala-Luleå från Trafikverket till Avies för perioden oktober 2014-oktober 2015 är 12 miljoner kronor.