Varg. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Nya vargvalpar bra mot inavel

En ny kull med minst tre vargvalpar i reviret i Tiveden i Örebro län glädjer Naturvårdsverket. Det genetiskt viktiga vargarna som fått valpar i Tiveden vandrade in i Sverige via Norrbotten vintern 2012/2013.

Naturvårdsverket menar att valpkullen är viktig för att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen om de får egna valpar. Eftersom de båda vargarna i föräldraparet är invandrade vargar är varje valp i stort sett obesläktad med våra skandinaviska vargar.

Av den första valpkullen från 2013 finns eventuellt en av fem kvar i livet. Tre blev skjutna i skyddsjakt under 2014 och en har nu konstaterats död i trafiken. 

Om någon eller några av de här valparna överlever och får egna valpar så är det mycket positivt för vargstammen. Dödligheten hos varg är hög och genomsnittligt överlever endast en av fyra vargvalpar tills dess att de själva får valpar.

När valparna från Tiveden så småningom börjar röra sig ut från reviret kan de som alla andra vargar dyka upp var som helst i landet när de är ute och söker efter ett nytt revir, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".