Graffitimålning av gångtunnel. Foto: Tobias Barenthin Lindblad
1 av 6
Foto: Tobias Barenthin Lindblad
Graffitimålning pågår. Foto: Tobias Barenthin Lindblad
3 av 6
Foto: Tobias Barenthin Lindblad
Kursledaren Tobias Barenthin Lindblad och kursdeltagaren Filip Linna. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
4 av 6
Kursledaren Tobias Barenthin Lindblad och kursdeltagaren Filip Linna. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
Graffitimålning pågår. Foto: Tobias Barenthin Lindblad
6 av 6
Foto: Tobias Barenthin Lindblad

Unga konstnärer satte färg på gångtunnel i Luleå

Kursledaren: Graffiti går att göra hemma, men är roligare om det finns plats
2:13 min

Under helgen fick en grå gångtunnel under Mjölkuddsrondellen i Luleå en ansiktslyftning. Tolv ungdomar som har gått en graffitikurs har utsmyckat tunneln.

Idén om att hålla en graffitikurs för unga föddes förra året när graffitikonstnären Tobias Barenthin Lindblad från Stockholm föreläste för Luleå kommuns anställda och politiker.

Tobias Barenthin Lindblad har sysslat med graffiti i 20 års tid och tillsammans med Galleri Syster utvecklades idén om en workshop där graffitimålning skulle blandas med samtal om den offentliga platsens betydelse och hur den används idag.

Pengar till att genomföra projektet har Galleri Syster fått från bland annat Allmänna Arvsfonden och Luleå kommun var snabba med att ge sitt tillstånd till en utsmyckning.

– Jag måste säga att jag är rätt imponerad av hur snabbt kommunen fattade ett beslut – att det i princip bara var att ringa och några dagar senare hade vi en tunnel att vara i. Min erfarenhet är att det i andra kommuner kan ta flera år, säger kursledaren Tobias Barenthin Lindblad.

Tolv tjejer och killar är det som under helgen har utsmyckat gångtunneln på Mjölkudden i Luleå. Filip Linna är en av konstnärerna och enligt honom borde han och andra få chansen att spreja på fler platser i stan.

– Det tycker jag absolut. Det finns mycket stora gråa väggar, stora betong- och tegelväggar som jag tycker kunde målas på.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".