Yelverton Tegner. Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.
Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin. Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.

Yelverton Tegner tror på VM-guld

3:25 min

Luleå Hockeys lagläkare i 40 år och en av landets främsta experter på hjärnskakningar. Nu förbereder han sig inför fotbolls-VM i Kanda. Professor Yelverton Tegner är veckans fredagsgäst i P4 Norrbotten.

Sven Roland Yelverton Tegner är professor i idrottsmedicin och specialist i ortopedi. 1974 blev han lagläkare för Luleå Hockey.

Han har också varit läkare för F19-landslaget i fotboll, Plannja Basket och IFK Norrköping. Just nu är han engagerad i fotbollslandslaget damer, dit han blev handplockad av förbundskapten Pia Sundhage, som strax inleder VM-slutspelet i Kanada. 

Han disputerade på en avhandling där han bland annat presenterade ett sätt att värdera skador på det främre korsbandet. De senaste decennierna har han bedrivit en omfattande idrottsmedicinsk forskning.

Sedan slutet av 1980-talet har han jobbat med hjärnskakningar hos idrottsmän och medverkat till skapandet ett svenskt handläggningsprogram. Han har numera också en professur vid institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Någon påstår att Ylverton Tegner är en djävel på rullskridskor. Han har varit med i Afrikagruppen i evigheter och idogt bedrivit solidaritetsarbete i spåren av portugisernas kolonialkrig. 

1990 startade han det privata läkarhuset Hermelinen i Luleå, tillsammans med sin kollega och vän Anders Henriksson. 

Påståendet att vår fredagsgäst är den alla kategorier mest sympatiske och trevligaste människan kommer från flera håll. 

Vilken är hans önskelåt? Här kan du lyssna på hela Yelverton Tegners medverkan i P4 Norrbotten (till 150621)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista