Smuts och snusk i flera restaurangkök

Tre restauranger i Luleå kritiseras efter att miljöinspektörerna hittat flera brister i hygienen vid sina inspektioner.

Vid en inspektion på en av Luleås hamburgerrestauranger upptäcktes flera brister i hygienen. Det handlar bland annat om personal som inte tvättade händerna eller använde handskar, ost som förvarades i rumstemperatur och "rejält eftersatt" städning.

Restaurangen ska senast den sista maj ha rengjort alla utrymmen i lokalen, tagit bort ovidkommande föremål från lokalen och skapat rengöringsrutiner för avfallsbehållare.

Därutöver kritiseras två restauranger i Luleå av kommunens livsmedelsinspektörer.

I den ena restaurangen fanns det en hel del ingrodd smuts och fett i köket. Det var speciellt smutsigt vid och inuti grönsakskylen, vid handtvättstället, på väggen bakom spisen samt under kåpan ovanför spisen.

I den andra restaurangen var temperaturen för hög i kylförvaringen och i matberedningsrummet stod tre sopskyfflar och sopborstar som var ingrodda med smuts.

Köksredskapen var inte rengjorda ordentligt på någon av restaurangerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".