Osäkerhet kring kärnkraftbygget i Pyhäjoki

1:19 min

Sista juni måste Fennovoima ansöka om byggnadstillstånd men den inhemska ägarandelen är fortfarande ett frågetecken.

I Finland råder det osäkerhet kring det kärnkraftverk som Fennovoima planerar att bygga i Pyhäjoki vid Bottenvikens kust.

I december röstade Finlands riksdag ja till det omstridda nya kärnkraftverket i Pyhäjoki bara 15 mil från den svenska kusten. Innan byggstart ska Fennovoima ansöka om tillstånd för att få börja bygga anläggningen. Ansökningen med detaljerade byggplaner ska lämnas in senast den sista juni. Då ska bolaget också kunna uppvisa ett ägarskap som till minst 60 procent kommer från EU- eller EES-länder, enligt de villkor som den finska regeringen, statsrådet, satt upp. Just nu äger inhemska aktörer 55 procent av Fennovoima medan ryska Rosatoms andel är 34 procent.

Energibolaget Fortum har meddelat intresse för att köpa upp till 15 procent av Fennovoima, och då skulle den inhemska ägarandelen uppnås, men för att det ska ske måste en annan affär gå i lås för Fortum. Men när affären kan vara i hamn kan Fortum idag inte svara på.

Men osäkerheten kring Fortums medverkan i Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki påverkar inte tidtabellen för projektet, säger näringsminister Olli Rehn till finska YLE.

Villkoren för att Fennovoima ska få bygglov är de samma, och när den bakre tidsgränsen löper ut imorgon ser man om villkoren uppfylls, säger Rehn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista