Sjuksköterska: Personalbrist hotar patientsäkerheten

1:50 min

I sommar har det varit svårare än vanligt att få tag på sommarvikarier vid Sunderby sjukhus.

På neurorehabiliteringsavdelningen har man inte fått tag på några vikarier alls och det är ett stort problem.

– Bristen på sommarvikarier gör att man blir trött och stressad. Jag tycker att cheferna har misslyckats med sommarplaneringen, säger Gunilla Lagerberg.

Men Ulrika Sundquist som jobbar som HR-direktör vid Norrbottens läns landsting menar att man gjort allt för att kunna rekrytera till sommaren.

– Just bemanningsfrågorna ligger högst upp på agendan, men det är ett ansträngt läge, säger hon.

Det är framför allt på akuten och akutvårdsavdelningen som personalbristen är som störst berättar Ulrika Sundquist. På neurorehabiliteringsavdelningen jobbar sjuksköterskan Gunilla Lagerberg med patienter som har hjärn- eller ryggmärgsskador och där har man inte fått tag på några sommarvikarier alls.

– Bristen på vikarier hotar patientsäkerheten. Man har inte tid att jobba med läkemedlen i lugn och ro. Det är så mycket som kan gå fel, säger Gunilla Lagerberg.

Ulrika Sundquist, HR direktör vid Norrbottens läns landsting menar däremot att patientsäkerheten inte riskeras.

– Vi försöker alltid erbjuda den bästa vård vi bara kan. Vården ska vara patientsäker, men just när det gäller planerade saker som vi kan skjuta på både före och efter semesterperioden så försöker vi göra det.

Ulrika Sundquist berättar att man har försökt att lösa personalbristen genom att erbjuda de anställda ekonomiska förmåner.

– Om man flyttar på semestern en vecka så får man 7 500 kronor och flyttar man fram semestern fyra veckor, så får man 21 000 kronor, säger hon.

Fram tills nu har man inte behövt ringa in anställda som har semester och Gunilla Lagerberg hoppas att det fortsätter vara så, annars känns det omöjligt att orka jobba kvar.

– Då får man börja titta efter ett annat jobb helt enkelt, säger Lagerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista