Så vill facket sänka hastigheten vid vägarbeten

1:48 min

Det måste till åtgärder för att sänka hastigheten vid vägarbeten. Fackets förslag är att dubblera böterna för de som kör för fort vid vägarbeten.

Som vi berättat under dagen så kör 8 av 10 bilister i Norrbotten för fort förbi ett vägarbetsområde.

Och många av de som arbetar vid vägarbeten upplever en otrygghet på sin arbetsplats. Björn Inge Björnberg, ordförande på fackföreningen Seko, menar att nu måste åtgärder till för att få ner farten. Det måste till lite nya grepp för att väcka upp trafikanten. Ett förslag är att öka bötesbeloppen.

– Vi har önskat hos politikerna i flera år att dubbla böterna för de som kör för fort förbi vägarbeten, säger Björnberg.

Trafikverkets utredare Gunnar Wikström menar entreprenörerna kan göra mer för att få ner hastigheten genom att exempelvis lägga ut fysiska hinder som vägbulor så att bilisterna inte kan köra för fort.

– Har vi tillåtit 30 km så ska entreprenören göra det fysiska avgränsningarna så att det inte går att köra fortare. Det är entreprenörens ansvar, säger Gunnar Wikström utredare på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista