Överfyllda lager i väntan på vapenlicenser

1:50 min

Hos vapenhandlarna räcker nu inte utrymmena till för alla jaktvapen som jägare tingat och väntar på licens för.

Hos vapenhandlaren Seved Viklund i Piteå svämmar lagret över med vapen. Det är vapen som kunderna bestämt att de ska köpa men inte kan köpa förrän de fått en godkänd licens knuten till vapnet. Det är ett stort problem både för handlare och kunder.

– Det är ett ekonomiskt problem, det låser upp mycket pengar för oss och så är det ett arbetsmiljö problem för personalen när det blir svårt att hitta. Sedan är det ett problem för kunderna, berättar Seved Viklund.

Det är polisen som hanterar vapenlicenser och polisen är medvetna om att handläggningstiderna är långa berättar Thomas Sjöholm, tillförordnad gruppchef på polisens rättsavdelning i Norrbotten.

– I dag handlägger vi vapenlicenser som kom in den 18:e maj. Det är en resursfråga helt enkelt, vi har för många ärenden och för få handläggare, konstaterar Thomas Sjöholm.

Kunden Lars Bakkan som är och tittar på jaktvapen har en tydlig åsikt.

– Handläggningstiden är alldeles för lång. Det är inte alltid att man får licens när man vill ha den inför jakten, säger Lars Bakkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista