Anders Holmlund
Anders Holmlund, polis i Arjeplog. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Nationell polis ska stoppa grova jaktbrott

1:00 min

Fler grova jaktbrott skulle kunna utredas om utredningarna gjordes av polis på nationell nivå. Det tror Anders Holmlund på Arjeplogspolisen.

Det finns ett förslag på att illegal rovdjursjakt ska utredas av polis på nationell nivå.

Anders Holmlund, faunapolis i Arjeplog, är positiv till det här. Han tror att det här skulle kunna leda till att fler döms för grovt jaktbrott.

– När vi håller på med ett jaktbrott ska vi på fältet säkra bevis. Sedan ska en utredare ta vid. Har du då en utredare som är insatt i jakt och jaktbrott, och bara pysslar med det, och blir han ju duktig på det har gör.

Polisens miljöbrottsgrupp i Stockholm har sagt till TT att lokala poliser ibland "tittar bort" vad gäller grova jaktbrott. Men Anders Holmlund delar inte den uppfattningen.

– Då måste man i så fall ge exempel på när det har hänt. Du kan vara utsatt på det sättet att du kanske känner den misstänkte. Men det gäller ju alla slags brott. Det ska man ha klart för sig när man börjar på en liten ort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista