Han tog chansen att gästforska i USA

2:43 min

Forskaren Madhav Mishra, som är doktorand vid Luleå tekniska universitet, har fått en inbjudan att under hösten samarbeta med NASA:s forskare i Kalifornien.

Hans forskningsområde är smarta kullager och målet är att bli bra på att förutse hur länge olika maskiner kan vara i drift innan de havererar.

– Det är inte lätt att få den här chansen att samarbeta med de amerikanske forskarna, säger Madhav Mishra.

Madhav Mishra är ödmjuk inför möjligheterna att få samarbeta med Nasas forskare i Kalifornien.

Det är en unik möjlighet som det gäller att ta vara på och det är framför allt de amerikanska forskarnas kunskaper i att förutse vad som händer med maskiner som han vill forska djupare i.

 Det finns redan goda kunskaper i att ställa diagnoser i efterhand, men Nasas forskare har redan jobbat en hel del med att hitta olika sätt att förutse materialets hållfasthet, säger Madhav Mishra.

Hans forskning går ut på att ställa upp en algoritm - en matematisk räknemetod att mata datorerna med - för att kunna förutse maskiners hälsa.

De smarta kullager som används i forskningen är utrustade med sensorer som registrerar tillståndet.

Madhav Mishra vill syssla med den här typen av forskning i framtiden och inom ett par år ska han lägga fram sin doktorsavhandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista