Bärplockarlägret i Harads. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.
Bärplockarna lämnade platsen hastigt och lämnade mat och verktyg efter sig. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.

Misstänkt människohandel i bärskogen

Förundersökningsledare: De försökte fly och då uppstod tumult
1:25 min

Ett trettiotal bulgarer kom till Harads när det visade sig vara ont om mogna bär att plocka. Två män ska då ha försökt tvinga dem att tigga.

Therese Strömbäck, boende i Bodträskfors, visar runt på platsen där bärplockarna har campat sedan slutet på juli.

– De har lämnat mat, verktyg, vattendunkar. Det ser ut som att de har haft riktigt bråttom härifrån.

Det var natten till tisdag som det kom in ett larm om misshandel i ett sällskap av bärplockare.

Bärplockarna kommer från Bulgarien och har arbetat med att plantera skog i Halland. Sedan skjutades de till Harads för att plocka bär – men det visade sig vara ont om mogna bär i skogarna. En antal bärplockare ville då återvända hem.

– Då säger de som basar över bärplockarna att nej, det får ni inte, ni måste stanna här och tigga. Då försöker de att fly och då uppstår tumult, säger Anette Krig.

Polisen ingrep, och tretton bärplockare kommer nu att åka hem. Ett antal av dem har hörts av polisen och namngivit två män som är skrivna i södra Sverige. Var de befinner sig är okänt. Brottet rubriceras som människohandel.

Enligt Annette Krig ska tretton av bulgarerna vara på väg att lämna länet efter att ha varit inbokade på 17-tåget söderut på tisdagkvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".