Praktikbrist bromsar utbildning av sjuksköterskor

1:35 min

Regeringen vill att fler sjuksköterskor ska utbildas - men platserna på utbildningen på LTU kan inte utökas, eftersom det inte finns nog med praktikplatser hos Landstinget.

I sin budgetproposition var påbudet 120 utbildningsplatser för sjuksköterskor vid Luleå tekniska universitet, istället för de 90 som är intagna nu till hösten.

– Vi gjorde bedömningen att just nu kunde vi inte erbjuda fler platser än för de 80 till 90 studenter som vi kommer att ta in på två veckor, säger Peter Michaelsson, huvudansvarig utbildningsledare vid Luleå tekniska universitet vid institutionen för hälsovetenskap.

Intresset är stort för utbildningen, men antalet praktikplatser hos Landstinget sätter stopp, berättar Michaelsson.

– Vi har redan utökat ganska kraftigt de senaste åren, och nu var taket nått på vissa placeringar, säger han. 

Bristen på sjuksköterskor är stor i hela landet, och det är därför regeringen vill att fler sjuksköterskor ska utbildas. Kenneth Robarth, enhetschef för Utbildningscentrum vid Landstinget, berättar att bristen på praktikplatser beror på att det finns för få handledare:

– Men från och med hösten 2016 kan man säga att vi är villiga att successivt utöka antalet platser. Det finns saker vi måste lösa innan så att vi kan fortsätta ha en handledning med god kvalitet.

– Vi har bland annat internt diskuterat inom Landstinget att ta tillvara på kompetens som redan finns i form av sjuksköterskor som är nära pensionen, eller som redan är på väg till pension, men kan tänka sig att jobba fram till de är 67 år.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista