Eva Gunnare bjuder på mat i Muddus. Foto: Jon Hedström/Sveriges Radio.
1 av 5
Eva Gunnare bjuder på mat i Muddus. Foto: Jon Hedström/Sveriges Radio.
Henrik Micael Kuhmunen, Laponiaförvaltningen. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio.
2 av 5
Henrik Micael Kuhmunen, Laponiaförvaltningen. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio.
Dieter Hasse och Jon Hedström i Muddus. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio.
3 av 5
Dieter Hasse och Jon Hedström i Muddus. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio.
Göran och Britt Marie Åberg från jämtön är och vandrar i muddus. Foto: Jon Hedström/Sveriges Radio.
4 av 5
Göran och Britt Marie Åberg från Jämtön är och vandrar i Muddus. Foto: Jon Hedström/Sveriges Radio.

Utforskar Muddus nationalpark

Eva Gunnare lagar mat med växter nära till hands
3:22 min

Hör Jon och Ankie testa örter och växter som går äta - dessutom lär vi oss vad ett världsarv och en nationalpark innebär för boende, turister och företagare.

Eva Gunnare inspireras av naturen när hon står i köket. Hon har gått i samisk matkulturskola, något som påverkat hennes matlagning. I Muddus bjöd hon bland annat på saft från rallarros, även känd som mjölkört.

Vi kunde även höra bland annat Henrik Micael Kuhmunen från Laponiatjuottjudus (Laponiaförvaltningen) berätta hur man vad ett världsarv är, och hur de arbetar för att bevara det.

Hela sändningen kan du lyssna på här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".