Emma Eliasson. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Emma Eliasson. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.

Hockeyspelaren Emma Eliasson är fredagsgäst

3:26 min

Veckans fredagsgäst är gruvarbetare, student, snickare, fotbollsspelare, OS-medaljör och inte minst ny lagkapten i Luleå Hockey/MSSK.

Här kan du höra hela programmet (tillgängligt till 2015-08-20).

Emma Eliasson är född i Mertajärvi och uppvuxen i Kiruna, bredvid en hockeyrink. Naturligt började hon spela hockey tidigt, både med tjejer och killar. Handbollen lämnade hon snabbt men fotbollen släppte hon inte lika lätt.

Hockeykarriären tog fart på en buss mellan Kiruna och Örnsköldsvik, dit hon pendlade för spel med Modo i tonåren. Som 14-åring debuterade hon i landslaget och två år senare tog hon OS-silver i Turin 2006.

Inför gymnasiet gick flytten till Gävle och deras elitlag Brynäs innan hon vände hem till Norrbotten och MSSK Piteå för tre år sedan. Längtan efter snö, skidor och skoter blev för stark.

En fot finns fortfarande kvar i Kiruna där hon är gruvarbetare om somrarna. Hon är spontan, frispråkig och ärlig och drar sig inte för att att tackla sina lagkamrater.

En av Sveriges bästa backar, men efter OS i fjol lämnade hon landslaget med stora rubriker. Men comebacken kom snabbt och nu är hon tillbaka i blågult.

Som nybliven ekonomistudent och Luleåbo har hon en nyckelroll i Luleå Hockeys nya guldsatsning. Emma Eliasson är veckans fredagsgäst i P4 Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista