Miljonprojektet i Gammelstadsviken på sluttampen

1:31 min

När ornitologer protesterade mot etableringen av Facebooks serverhallar lovade Luleå kommun att göra en satsning på det anslutande fågelområdet Gammelstadsviken. Nu har tre år gått och miljoner har lagts på att göra området mer lockande för både människor och fåglar.

Med ett år kvar av projektet "Guldkant kring Gammelstadsviken" återstår hälften av de avsatta pengarna – och en hel del att göra.

– Vi har planerat för många åtgärder, så det kommer nog att bli ett intensivt sista år. För det tar ju ett tag att planera vad man ska göra och särskilt i ett reservat, säger projektledaren Lena Bengtén.

För att blidka Norrbottens ornitologiska förening, som 2011 hade överklagat Facebooks planerade serverhallar på Porsön, avsatte Luleå kommun 6 miljoner kronor till att vårda miljön i Gammelstadsviken. Sedan dess har det tillkommit 2 miljoner i statliga bidrag.

Naturreservatet, som ligger i anslutning till serverhallarna, är hem till ett stort antal fågelarter och har länge räknats som en av Sveriges bästa fågelsjöar.

Projektet är ett samarbete mellan kommunen, ornitologföreningen, Naturskyddsföreningen och länsstyrelsen. Man har tittat på flera fågeltäta områden, men fokuserat särskilt på Gammelstadsviken.

Idag har området tappat något av sin forna glans som fågelsjö, men Lena Bengtén hoppas att projektet ska leda till att fler hittar dit.

– Ett slutresultat skulle vara ett fint, tätortsnära naturområde som är välbesökt, där det är lätt att se hur fåglar lever och varför vi behöver dem och de behöver oss, säger Lena Bengtén.