Så undviker du D-vitaminbrist

1:12 min

Barn och ungdomar i Norrbotten är särskilt drabbade av låga D-vitaminhalter i blodet.

Lisbeth Nordström, forskare och dietist vid universitetssjukhuset i Umeå, har i sin forskning visat att alla undersökta 12-13-åringar i Norrbotten lider av D-vitaminbrist efter våra solfattiga vintermånader.

– Vi skyddar oss ganska mycket från solen och är mer inomhus. Då måste vi äta mer D-vitaminrika livsmedel som fet fisk och magra mejeriprodukter som är berikade med D-vitamin, säger Lisbeth Nordström.

Livsmedelsverket tar D-vitaminbristen hos barn och unga på allvar och ligger nu ute med en remiss som föreskriver ett utökat utbud på livsmedel som kommer att berikas med D-vitamin. 

Den nuvarande obligatoriska berikningen föreslås utökas så att fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker, matfetter och oljor berikas med D-vitamin. Dessutom höjs nivåerna av D-vitamin i flera av produkterna.

Livmedelsverket rekommenderar kosttillskott med D-vitamin till följande grupper:

  • Alla barn under 2 år.
  • Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
  • Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
  • Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.

Fakta om D-vitamin

Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på vitamin D kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra D-vitaminkällor, och även ägg, kyckling och kött innehåller en del av vitaminet.