Sibiriskt renkött marknadsförs som bättre än renkött från Sápmi

3:55 min

I ett mejl där Sveriges största uppköpare av ren - Polarica finns med, marknadsförs sibiriskt renkött som mycket bättre än renkött från Sápmi, rapporterar Sameradion.

Ett argument ska vara att renar i Sápmi stödutfodras och att den ryska renen därför smakar mer vilt. Detta har upprört många inom rennäringen, bland annat Andreas Lidström, som driver förädlingsföretaget Lapplands Viltprodukter i Vilhelmina.

Andreas Lidström ser det som ett desperat försök från Polaricas sida, att koppla ett grepp om den ryska renköttsmarknaden.

- Jag tycker att det är ganska dåligt gjort faktiskt, så som de skrev och så som de gick ut med den där reklamkampanjen, säger Andreas Lidström.

Andreas Lidström driver tillsammans med Kajsa Fjällström förädlingsföretaget Lapplands Viltprodukter, och är också själv renägare. Han är inte enig med att renar slaktade i Sápmi skulle ha mindre viltsmak på grund av utfodring. Han menar att det beror på okunskap.

- När det stödutfodras så är det på vinter och tidig vår. Det är ju inget som påverkar renköttets smak och kvalitet när det är dags för slakt på hösten och tidig vinter, säger Andreas Lidström.

Men han tror inte att Polaricas marknadsföring kan påverka det samiska renköttet som varumärke negativt, snarare tvärtom. Eftersom många restauranger hellre handlar lokalt och närproducerat.

- Dom gillar inte att Polarica blandar in ryskt renskött, säger Andreas Lidström.

Polaricas VD Juha Ruohala har en annan förklaring till varför de valt att ta in sibirisk ren.

- För att kunna sälja mer ren har vi tagit in sibirisk ren också, som ett komplement. Men vår huvudprodukt är och förblir den nordiska renen, säger Juha Ruohala.

Polarica ställer sig inte bakom mejlutskicket där det påstås att Sibirisk ren är bättre än ren från Sápmi, även om Polaricas namn nämns i utskicket. Polarica skyller istället på företagets grossist Servera, som skickat mejlet.

- Vi har inte skrivit det här utskicket, så vi har ingenting att göra med det, säger Juha Ruohala.