Facket larmar om tuff arbetsmiljö på Migrationsverket

1:45 min

Det största fackförbundet inom statlig verksamhet, ST, meddelade i förra veckan sin oro för sina medarbetare på migrationsverket. Den ökade pressen och arbetsbelastningen under den just nu rådande flyktingkatastrofen är givetvis orsaken med det finns sätt att underlätta.

– Ja det påverkar personalen oerhört mycket. Folk känner sig stressade, dom upplever att dom inte hinner med, dom har svårt att sova. En del mår riktigt dåligt faktiskt, säger Catharina Backelund är ordförande för ST sektion nord och arbetar på migrationsverket i Boden.

Just nu arbetar personalen på migrationsverket högvarv. Den rådande flyktingkatastrofen är påfrestande för alla. Personalen och de som söker asyl. Och det har tidigare rapporteras om incidenter på migrationsverken runt om i landet och Boden är inget undantag.

– Vi har incidenter dagligen skulle man kunna säga. Det är människor som kommer in och heller bensin och ska tända eld. Eller att vi blir hotade, eller att vi får höra vid en asylutredning att mitt liv ligger i era händer. Får jag inte rätt beslut så dör jag , säger Mats Skytt huvudskyddsombud på fackförbundet ST region Nord.

Det är ett hårt tryck just nu men Mats Skytt kan även se en attitydförändring i samhället. Han menar att på bara två år har det blivit legitimt att skälla på migrationsverket att de inte sköter sitt arbete korrekt, vilket påverkan människor som arbetar på Migrationsverket.

För att lösa den här situationen just nu krävs det myndigheten prioriterar vad som är viktigt. Att man skär bort vissa moment som gör att handläggning skulle gå fortare.

– Det gäller att göra rätt prioriteringar just nu, att vi gör rätt saker. För att vi har ett otroligt stort antal olika moment som vi går in och gör och vi ska göra det efter ett visst flöde. Idag kanske inte den arbetsmodellen som vi har inte fungerar riktigt optimalt. Tydligare prioriteringar, ta bort så mycket som möjligt så vi får in dom i våra system, tak över huvudet och det dom behöver, säger Mats Skytt.