Svensk natur kan komma att prismärkas

1:56 min

I Finland finns en prislista på i princip alla landets hotade djur och växter. Ett liknande system kan komma att införas i Sverige.

I Finland har åklagaren en prislista med hundratals djur och växter. Exempelvis kostar det runt 64 000 kronor att döda en jaktfalk och samma summa per ägg som stjäls ur ett bo. Det är den lista som används i domstolarna i Finland vid så kallade artskyddsbrott.

Miljöåklagare Christer B Jarlås skulle gärna se det att det finska prissystemet även införs i Sverige.

– Jag har alltid tyckt att det är konstigt att staten som har rätt till skadestånd oftast inte begär det i dom här målen, säger han.

Jordbruksverket utreder just nu förslag på förstärkta åtgärder mot artskyddsbrott. I december ska ett förslag lämnas till regeringen - och där en prislista kan vara ett av förslagen. 

Anders Holmlund, som är polis i Arjeplog, är engagerad i kampen mot dom som begår brott i den svenska naturen. Han ser bara fördelar med en prislista på svenska arter:

– Jag tror att det kan bli lättare att bland mina chefer få tid för att jobba med den här typen av brottslighet, säger Anders Holmlund.