Östra Malmberget berörs av samhällsomvandlingen

3:02 min

LKAB meddelade idag att ännu ett bostadsområde i Malmberget drabbas på grund av gruvbrytningen. Mellan 100 och 160 privata fastigheter berörs i delar av Östra Malmberget inom dom närmaste åren.

Det är marken mellan den så kallade Fabiangropen och en krosszon som finns inne i samhället som rör sig i sidled.

Det finns ingen malm därunder, men den aktuella markskivan rör sig ändå med fyra centimeter per år, vilket har överraskat LKAB, menar Stefan Hämäläinen som är gruvbolagets direktör för samhällsomvandlingarna.

− Det som har hänt är egentligen inte något som vi har haft möjligheten att kunna förutse. Vi är duktiga att ta fram prognoser som är direkt påverkade av gruvan, men det här är egentligen en sekundär effekt av gruvan med tanke på att en tidigare stödpelare för markskivan försvann 2012.

Enligt LKAB har dom som bor i området nyligen fått information om situationen. Kommunpolitikerna har också fått veta om det. Jeanette Väppling i vänsterpartiet är kommunalråd i Gällivare kommun:

− Den spontana reaktionen är att vi måste sätta ännu högre fart i vår samhällsomvandling med att ta fram planer och byggbar mark. Det är olyckligt för de drabbade.

Jeanette Väppling säger att hon har fortsatt förtroende för LKAB trots det besked som nu kommit men menar att hon hade önskat att framförhållningen skulle vara bättre.