Anders Nystedt, smittskyddsläkare NLL. Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.
Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten. Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.

Smittskyddsläkaren tvekar inte att rekommendera Gardasil

2:25 min

Trots rapporter om svåra biverkningar tycker smittskyddsläkaren Anders Nystedt att unga kvinnor ska fortsätta vaccinera sig mot livmoderhalscancer.

Sedan några år tillbaks rekommenderas alla flickor i årskurs fem ta vaccin mot livmoderhalscancer, Gardasil.

Men nu kommer rapporter om biverkningar och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA beslutade i juli att utreda om HPV-vaccin som ges mot livmoderhalscancer kan ge allvarliga biverkningar.

Smittskyddsläkaren i Norrbotten, Anders Nystedt, rekommenderar dock fortfarande alla flickor att vaccinera sig.

– Livmoderhalscancer är den fjärde vanligaste cancerformen bland kvinnor och vaccinet ger skydd mot en väldigt farlig sjukdom. Man måste väga fördelarna mot nackdelarna och eftersom sambandet inte ens är klarlagt tycker jag fortfarande man med mycket gott samvete kan rekommendera folk att vaccinera sig.

I Sverige handlar det om tre unga kvinnor som misstänks ha fått sjukdomen POTS efter vaccinering med Gardasil. Sjukdomen leder till återkommande svimningar. Men Anders Nystedt betonar att sambandet faktiskt inte är klarlagt ännu, utan man måste invänta.

– POTs har funnits i alla tider, även innan vi börjande vaccinera med Gardasil för två år sedan. Och det man nu måste ta reda på är om det finns ett samband mellan att de fått vaccinet och att sjukdomen debuterar. Det är kanon att man utreder så att det här bli klarlagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista