Kritiserar tariffsystem i hemtjänsten

1:58 min

Hemtjänsten i Luleå kommun tar betalt av kunder, trots att de inte varit på plats alla timmar som de avtalat. Det menar 81-årige Tord Engström som är beviljad avlastning av hemtjänsten fem timmar varje onsdag.

På en månad blir det 20 eller 25 timmar, och då hamnar Tord Engström i det som kommunen räknar in i tariff 3. Men två gånger det senaste året har hemtjänsten bara varit 15 timmar hos Tord, och då borde han, enligt kommunens prislista, hamna i den billigare tariffen.

Trots det har Tord Engström fått hem en räkning på samma summa som om han hade haft hemtjänsten hos sig 20 timmar. En skillnad på närmare 400 kronor för honom.

– Vi gamla vi har väl inte alltid så stora pensioner. Och 400 eller 350 kronor... Det är pengar... Det är pengar, tycker jag. Jag är förargad, mycket förargad. Hur kan man göra såhär över huvudtaget?

81-årige Tord Engström håller koll på hur många timmar hemtjänsten är hos honom varje månad. Och när han i december förra året märkte att han fick betala 1066 kronor, som det kostar att ha hemtjänst hos sig 16 till 59 timmar under en månad, trots att hemtjänsten bara varit hos honom 15 timmar den månaden, så hörde han av sig till kommunen.

Han blev skickad vidare flera gånger innan han till slut fick tag på rätt person som såg till att han fick rätt räkning hem till sig. Den som gäller tariff 2, och 710 kronor, alltså 6 till 15 timmars hemtjänst under en månad.

Men den räkning som han fick för juni månad, när han även då bara fick hemtjänst 15 timmar, är fortfarande inte löst. Och han vägrar betala förrän han fått rätt.

– De stjäl utav pensionärer, sjuka människor som är geggiga, senila, som har både förvaltare och gode män som får räkningar och bara betalar, säger Tord Engström. 

Vad tänker du, vill du att man ska ta bort de här terifferna?

– Jag vill att du ska betala för den tid du har fått, den tid dom har uträttat, den tid jag har köpt.

Tord Engström är noga med att påpeka, att lika mycket som han vill betala mindre för de timmar hemtjänsten inte är hos honom, så är han beredd att betala mer om så krävs.

– Om det nu hade varit så att jag kommit för högt, hade jag varit beredd att betala den teriffen. För det tillfället. Jag vill betala för det jag har fått uträttat, och inte ett öre till.