Sprickor i Kiruna brandstation oroar

1:49 min

Sprickorna längs väggar och golv i Kiruna brandstation blir allt större. Därför har det nyligen inletts mätningar av sprickorna för att ta reda på om folk kan vistas i huset.

Hans Stenmark, driftansvarig inom räddningstjänsten, visar hur det ser ut i byggnaden.

– Det har ju pågått i några år, men vi ser ju förändringar som har skett bara sedan i somras, säger han.

– Här i entrén ser vi ju nu klart och tydligt hur den börjar dela på sig, byggnaden.

I skarven mellan vägg och golv är det ett flera centimeter brett mellanrum och det gör att elkablar, som egentligen borde vara dolda nu syns tydligt. Och det är bara ett exempel på skador i huset.

– Det är klart att det är lite oroligt hur det ser ut idag med tanke på att vi ska vara här i drygt tre år till. Frågan är om byggnaden håller fram till dess? säger Hans Stenmark.

Brandstationen måste överges om några år eftersom gruvbrytningen förändrar marken i Kiruna.

Men det är inte gruvan som orsakar skadorna i huset säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg och pekar på bolagets mätningar av rörelserna i marken.

– Vi kan se hur marken rör sig precis där brandstationen står och vi ser att det är så låga nivåer att de kan inte ha orsakat de här skadorna, säger han.

För närmare tio år sedan rapporterade vi att byggnaden, som invigdes 1994, hade sprickor här och där.

Vad som orsakar gliporna längs väggar och golv är inte glasklart. Det finns de som menar att huset kan ha byggts på fel sätt och att det är bakgrunden till att huset går sönder.

Kirunabostäder förvaltar byggnaden men det kommunala bolagets VD Annelie Vinsa har inget att säga om vad som kan vara orsaken till skadorna.

Först vill hon se resultaten av de mätningar som Kirunabostäder nyligen har inlett för att bland annat få reda på hur snabbt sprickorna inne i huset förändras.

– Det är för att det har varit en ökad oro bland personalen. Då måste vi ta det på allvar och påbörja mätningar, säger hon.